
Διαδικτυακός σεξουαλικός εκφοβισμός και εξαναγκασμός - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Αν πέσούμε θύματα, grooming ή sextortion τί κάνουμε:
Σε περίπτωση που πέσουμε θύματα διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού δεν πρέπει να πληρώσουμε και να ντραπούμε να αναφέρουμε το γεγονός στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.
Συγκεκριμένα προτείνεται να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
- Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς και να μην πληρώσουμε τίποτα.
- Να συλλέξουμε τις αποδείξεις και να μην διαγράψουμε τίποτα.
- Να σταματήσουμε την επικοινωνία και να μπλοκάρουμε το άτομο.
- Να καταγγείλουμε το περιστατικό.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από το grooming ή το sextortion;
- Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αναφερόμενα ενδεικτικά και γενικευμένα παραδείγματα, συμβουλεύουμε:
- Η επίτευξη σωστής επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών είναι πρωταρχικός παράγοντας και σε περίπτωση οποιασδήποτε απορίας ή αδυναμίας, ζητείστε χωρίς κανένα δισταγμό τη συμβουλή ειδικού ψυχολόγου.
- Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού σε κοινόχρηστους χώρους όπως το σαλόνι, προκειμένου να μπορείτε να έχετε ανά πάσα στιγμή την επίβλεψη της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών.
- Σημαντική είναι η εποπτεία των συσκευών και των αποθηκευτικών μέσων αυτών, μέσω των οποίων τα παιδιά εισέρχονται σε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες για οποιοδήποτε σκοπό. Αν δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία από την πλευρά σας, καλό είναι να ληφθεί υπ’ όψη η συμβουλή ειδικού.
- Καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τους κωδικούς πρόσβασης στα εκάστοτε προφίλ- λογαριασμούς στα οποία εισέρχεται το παιδί, με σκοπό την πλήρη καθοδήγηση.
- Καλό είναι παιδιά νεαρής ηλικίας μικρότερα των δεκατεσσάρων (14) ετών, να μη διαθέτουν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή εφόσον δε μπορεί να αποφευχθεί αυτό, να υπάρχει συνεργασία και η κατάλληλη ρύθμιση ασφαλείας.
- Να αποφεύγεται “το ανέβασμα” (upload) ή η αναφορά σε κάποια συζήτηση, προσωπικών στοιχείων(ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία κ.λπ.), φωτογραφιών.
- Αποφυγή ανεβάσματος ή αποστολής φωτογραφιών με άσεμνο περιεχόμενο.
- Σε περίπτωση “ανεβάσματος” απλής φωτογραφίας με κανονικό περιεχόμενο, να μην απεικονίζονται ευδιάκριτα σε αυτή τα πρόσωπα των παιδιών, ή να είναι με μακρινή λήψη, πόσο μάλλον όταν είναι κάτω των δεκατεσσάρων (14) ετών.
- Να μην γίνεται αποδοχή ως φίλος/η, άγνωστων ατόμων, σε προφίλ ή λογαριασμούς που τυχόν διαθέτουν τα παιδιά.
- Οι φίλοι που διαθέτει το παιδί σε κάποιο προφίλ να είναι μόνο γνωστοί και στην πραγματική ζωή και να έχει επιβεβαιωθεί ότι πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ βρίσκεται το άτομο που γνωρίζουμε και όχι κάποιος που προσποιείται το φίλο μας.
- Να εγκαταστήσετε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού λογισμικού φίλτρου που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου. Στο σημείο αυτό γίνεται μνεία ότι οι ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει πορνογραφικό υλικό ανηλίκων και συχνάζουν χρήστες με τέτοιου είδους απεχθείς ορέξεις, είναι “καμουφλαρισμένες”, ώστε να μην εντοπίζονται μέσω κάποιας από τις μηχανές διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης.
- Αποφυγή εισόδου των παιδιών σε σελίδες, εφαρμογές, ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat) άγνωστες σε εσάς και στις οποίες δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με αγνώστους, καθώς και σε αυτές που γίνεται χρήση κάμερας.
- Αποφυγή ανοίγματος οποιουδήποτε συνδέσμου (link), άγνωστης προέλευσης.
- Συμβουλεύεται τα παιδιά για την αποφυγή χρήσης κάμερας, κυρίως όταν η συνομιλία γίνεται με άγνωστα άτομα, χωρίς την παρουσία σας.
Συμβουλές:
Συνομιλούμε με το παιδί για την πλήρη διερεύνηση του προβλήματος, την πηγή αυτού και τι ακριβώς έχει γίνει. Διαπιστώνουμε αν έχει γίνει μόνο συνομιλία και που, αν το παιδί έχει στείλει φωτογραφίες, τι είδους, πόσες και που τις έστειλε, αν του έχουν στείλει φωτογραφίες τι είδους, πόσες και ποιος, αν έχει γίνει χρήση ή προτροπή χρήσης κάμερας και μέσω ποιας εφαρμογής.
Συμβουλευόμαστε αρμόδιο ψυχολόγο σε περίπτωση αδυναμίας σωστής επικοινωνίας με το παιδί για τον οποιονδήποτε λόγο, αλλά και τη μετέπειτα διαχείριση της συμπεριφοράς αυτού.
Συλλέγουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλία, φωτογραφίες κ.λπ.), πριν από τη διαγραφή της συνομιλίας και οποιοδήποτε αποκλεισμό (block).
Post a comment Cancel reply
Related Posts
Συμβουλές και πρακτικές αντιμετώπισης
Συμβουλές και πρακτικές αντιμετώπισης Στη σημερινή εποχή της συνεχούς και διαρκούς ενημέρωσης όσο μεγάλη είναι…
Challenges
Challenges Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η τάση των προκλήσεων και δοκιμασιών στα ηλεκτρονικά μέσα.…
Cyber stalking
Cyber stalking Το cyberstalking, ή διαδικτυακή παρακολούθηση, αποτελεί μια μορφή παρενόχλησης που συμβαίνει στο διαδίκτυο.…
Διαδικτυακά παιχνίδια
Διαδικτυακά παιχνίδια Παίξε µε όρια και κανόνες! Μη χρησιµοποιείς ψευδώνυµα (nicknames) που δείχνουν το φύλο…