Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο διοργανώνει παράλληλες δράσεις ενημέρωσης σε εκπαιδευτικές μονάδες και φορείς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια:

    • Το 2020 πραγματοποιήθηκαν οκτώ παράλληλες δράσεις κυρίως σε Μουσεία σε όλη τη Χώρα, που απευθύνονταν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και επαγγελματίες του κλάδου της Νομικής και της Πληροφορικής. Στόχος των δράσεων ήταν να συνδυαστούν η εκπαίδευση και η ενημέρωση μαθητών και πολιτών για τις νέες τεχνολογίες, σε χώρους με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με σκοπό τη γεφύρωση της τεχνολογικής εποχής με τις ιστορικές γνώσεις που λαμβάνουν από τα Μουσεία της Χώρας μας, τα οποία αποτελούν τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο ΟΤΕ, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης. Συνολικά τις ανωτέρω εκδηλώσεις παρακολούθησαν περίπου (3.000) μαθητές, και συνοδοί εκπαιδευτικοί και (200) επαγγελματίες του κλάδου της Νομικής και της Πληροφορικής.
cyberalert Image
cyberalert Image
cyberalert Image
cyberalert Image

Το 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, από αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας των παιδιών από επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το οπτικοακουστικό υλικό της καμπάνιας «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας», που αφορά γονείς παιδιών της ευαίσθητης αυτής ηλικίας. Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), του καναλιού “CYBER ALERT” της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο YouTube, της σελίδας “www.cyberkid.gr” καθώς και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

cyberalert Image
cyberalert Image

Το 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση με στόχο την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές προκειμένου να δομήσουμε υπεύθυνους και ενημερωμένους ψηφιακούς πολίτες του μέλλοντος. Συγκεκριμένα, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, πραγματοποιήθηκαν, από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δύο (2) ενημερώσεις ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια). Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο δημιουργήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό με γνωστές καλλιτέχνες και αθλητές, οι οποίο διηγήθηκαν στα παιδιά προσωπικές τους εμπειρίες για τη χρήση του Διαδικτύου και τους παρείχαν χρήσιμες συμβουλές. Τις ενημερώσεις παρακολούθησαν μαθητές από σχολικές μονάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες ξεπέρασαν τις χίλιες πεντακόσιες (1500), ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των σχολικών μονάδων, τις εκδηλώσεις αυτές παρακολούθησαν περισσότεροι από ογδόντα χιλιάδες (80.000) μαθητές.

cyberalert Image
cyberalert Image

Το 2023 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ημερίδες δια ζώσης και εξ αποστάσεως όλο τον μήνα Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης.

 

Τον Φεβρουάριο του 2024 διοργανώθηκαν διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2024 με στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών, ειδικών ψυχικής υγείας και επαγγελματιών για τις σύγχρονες τάσεις του Κυβερνοεγκλήματος που σχετίζονται με ανηλίκους αλλά και σύγχρονες μορφές απάτης. Αναλυτικότερα, στις 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν παράλληλες ενημερώσεις σε δέκα (10) σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά και ενημέρωση στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S). Επίσης στις 7 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν: α) εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά με θέμα «Ψηφιακές προκλήσεις των νέων της σημερινής εποχής», με κοινό εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας και β) στην αίθουσα του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S με θέμα «Ασφάλεια και Διαδίκτυο», με κοινό εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

 

cyberalert Image
cyberalert Image

Post a comment

Your email address will not be published.

Related Posts